Tönköly fasírt
Hozzávalók:
- 0,50 kg tönkölybúza,
- nagy fej vöröshagyma,
- 2 gerezd fokhagyma, olaj,
- ízlés szerint só, köménymag, koriander,
- kurkuma, zöld petrezselyem, zöld zellerlevél,
- zöld lestyán (télen mindent por alakban teszünk bele a masszába).
Elkészítés:
Előző este a tönkölyt beáztatjuk.
Másnap megfőzzük, kevés ideig duzzasztjuk a gázláng elzárása után, majd a felesleges vizet leszűrjük.
Húsdarálón ledaráljuk, ha lágynak bizonyul, zabkorpával sűrítjük.
A fenti füszereket és a megdinsztelt vörös- és fokhagymát hozzáadjuk. Jól elkeverjük, olajozott korpával meghintett tepsibe terítjük.
A 4 evőkanál darált lenmagot vízzel lágy masszának megfőzzük, kurkumát teszünk bele, ezzel elsimítjuk a fasírt tetejét.
Sütőben addig sütjük, míg a széle piros lesz.
Jó étvágyat!