Hírek rólunk

Újsághír:
Petőfi Népe 2011. 03. 11.

A siker kulcsa folyamatos fejlesztés és innováció.

A zabliszt lehet az évtized slágere?

Bujdosó György, az Eccofood Kft. ügyvezetője a beszélgető partnerem.
Az Önök termékei egyre ismertebbek az egészséges élelmiszer fogyasztók és a vegetáriánusok körében.
Hogyan jutottak idáig?

Vállalkozásunk 1999. évben alakult meg malomipari tevékenységre. 2002 –ben új üzemet építettünk Kalocsán. Elmondhatom, hogy Európa egyik legszebb üzemét hoztuk létre.

Az üzem nem tartozik a nagymalmok közé. Minek köszönhető növekvő ismertségük?

Filozófiánk, hogy hozzájáruljunk az egészséges életmód elterjedéséhez. Felismertük, hogy a tönkölybúza beltartalmi értéke és élettani hatása kiváló. A tönkölybúza feldolgozásának aránya már meghaladja az 50%-ot és 30 fajta lisztkeveréket gyártunk a speciális igényeknek megfelelően.

Mi a siker kulcsa az Önök esetében?

Folyamatosan állítottuk üzembe a legmodernebb gépeket és hoztunk létre újabb üzemegységeket. Ráébredtünk arra, hogy mint malmi kisvállalkozás kiszolgáltatottak lehetünk, így egyedi termékek- tönkölyös tésztaféleségeket, -húspótló élelmiszerek kifejlesztésébe kezdtünk. A -rudli, -búzaburger, -snack, -tönkölyös pástétom, - szezámos pástétom és a tönkölyös – paprikás szendvicsfeltét keresettek, nem csak a vegetáriánus fogyasztók körében. A tönkölyös felvágottak ízvilágukban és megjelenésükben megfelelői a húsból készülteknek, ugyanakkor zsírszegények és alacsony energia tartalommal rendelkeznek.

A zabpehely ismert élelmiszer alapanyag. Mitől különleges a zabliszt?

Mi is sikertelenül próbálkoztunk a zab őrlésével, amelyet eddig csak a zabpehely őrlésével tudtunk előállítani.
A költséges eljárás drága terméket eredményezett, így nem tudott elterjedni. Mi a hagyományos malmi technológiát fejlesztettük tovább úgy, hogy a hántolás és őrlés folyamatai fennmaradtak. A fejlesztés eredménye egy olyan modern, továbbfejlesztett technológia, melynek révén üzemszerű méretben tudunk előállítani teljes kiőrlésű zablisztet.
Az innovációra pályázati támogatást is nyertünk.

A zabliszt lehet az évtized slágere. Mire alapozza?

A zab gazdag kalciumforrás, a benne lévő inozitol segíti a vérkoleszterin csökkenését, alacsony glikémiás indexe miatt cukorbetegeknek is ajánlott. A zablisztnek nagyon magas az energiatartalma, alacsonyabb benne a szénhidrát.
A teljes kiőrlésű zabliszt a zabpehelynél jóval szélesebb körben alkalmazható, mint élelmiszer alapanyag. Az innováció eredményeként lehetőség van a mennyiségi gyártásra. A zabliszthez hamarosan elérhető áron juthatnak hozzá a pékségek,
az élelmiszergyártók, végső soron a fogyasztók.


A cikket írta: Farkas Zoltán

Az ECCOFOOD Kft. a GOP-2009-1.3.1/A pályázaton
21.616.081-Ft támogatást nyert "Malmi technológia kifejlesztése szemes zab õrlésével elõállítandó zabliszt gyártásához"