Tönköly zsemle
Hozzávalók:
- 150 g teljes kiőrlésű tönkölybúza liszt (TBL-300)
- 150 g fehér tönkölybúza liszt (TBL-70)
- 12 g friss élesztő
- 1 evőkanál oliva olaj
- 200 ml víz
- 1 evőkanál burgonyapehely
- 2 evőkanál lenmag
- 1 teáskanál méz
- só
Elkészítés:
langyos vízbe belemorzsoljuk az élesztőt, belekeverjük a mézet, az olajat.
A gép sütőedényébe kimérjük a liszteket, sót, hozzáöntjük a folyadékot, és a 6-os (tésztadagasztás) programon 30 perc alatt megkelesztjük a tésztát. Ezután gyúródeszkán beledagasztjuk a lenmagot, majd a kész tésztát
12 db kis gombóckára osztjuk.
Kiolajozunk egy 12 lyukú muffinsütőt, beletesszük a kis gombócokat, 50 fokon kb. 15 perc kelesztés (duplájára nőtt), majd 200 fokon 20 perc sütés. Még melegen vízzel átkenjük a tetejét, amitől szép fényes lesz.
Nagyon könnyű, finom péksüteményt kapunk.
Jó étvágyat!